Lenin-museoon vapaa pääsy 23.8. totalitarismin uhrien muistopäivänä


Maanantaina 23.8. vietetään Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalaista muistopäivää eli Mustan nauhan päivää. Museoon on koko päivän kello 11-18 vapaa pääsy.

Elokuun 23. päivänä 1939 allekirjoitettiin Moskovassa Molotov-Ribbentrop -sopimus eli Stalinin Neuvostoliiton ja Hitlerin Saksan välinen hyökkäämättömyyssopimus. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin itäisen Euroopan etupiirijaosta, minkä nojalla Saksa hyökkäsi Puolaan ja Neuvostoliitto miehitti Baltian maat.

Sopimuksen vuosipäivänä 1980-luvulla erityisesti Baltian maissa järjestettiin mielenilmauksia neuvostohallintoa vastaan Mustan nauhan päivän nimellä. Tunnetuin mielenosoitus on vuonna 1989 järjestetty Baltian ketju, jossa ihmisketju ulottui Baltian halki Virosta Liettuaan.

Euroopan parlamentti päätti vuonna 2009 muistopäivän vietosta. Totalitarismin uhreja on muistettu eri maissa, mutta Suomessa muistopäivää ei ole juurikaan vietetty. Lenin-museossa totalitarismin uhreja on muistettu vuodesta 2016 lähtien.

Museo avattiin kesällä 2016 kokonaan uudistettuna ja nykyään museossa käsitellään Suomen ja itänaapurin yhteistä historiaa ja kerrotaan Leninin perustaman valtion Neuvostoliiton tarina. Neuvostoliiton historiaa ei voi kertoa kertomatta totalitarismista ja sen uhreista. Näyttelyssä onkin esillä Stalinin ajan vankileirejä kuvaava pienoismalli. Stalinismin kaudelta näyttelyssä on myös muun muassa propagandajulisteita ja Gulag-järjestelmästä kerrotaan lisää näyttelyn multimediassa. Näyttelyssä nostetaan esiin myös useita toisinajattelijoita eri vuosikymmeniltä.

Lehdistökuvia:

Vankileiripienoismalli museon näyttelyssä. Ylläolevan lampun kupu muodostaa kartan vankileirien saaristosta.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lenin-museon multimedioissa on runsaasti tietoa suomeksi, englanniksi ja venäjäksi Neuvostoliiton historiasta.

Kuva: Olli-Pekka Latvala