Lenin-museon historia

Länsimaiden ainoa Lenin-museo on Tampereella Hämeenpuistossa. Museo sijaitsee samassa salissa, jossa Stalin ja Lenin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905.

Miksi Tampereella on Lenin-museo?


Lenin-museon tarina alkaa vuodesta 1944, jolloin Suomen politiikka koki täyskäännöksen Moskovassa solmitun välirauhan jälkeen. Suomi-Neuvostoliitto-Seura aloitti toimintansa ja sen Tampereen osasto teki aloitteen Lenin-museon perustamisesta.

Museo haluttiin Tampereen työväentalolle samaan saliin, jossa Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1905 bolševikkien kokouksessa. Museo avattiin 20.1.1946 Leninin kuoleman muistopäivän aikaan.

Ensimmäisinä vuosina museon toiminta kangerteli rahapulan takia. Neuvostoliitosta saatiin näyttelyaineistoa ja vaatimatonta talousapua. Museota pidettiin auki vapaaehtoisvoimin.

Vilkkainta museossa oli 1970-luvulla, jolloin kävijöitä oli vuosittain yli 20 000. Museossa kävi paljon neuvostoturisteja, joille museo oli ”pakollinen” käyntikohde.

Museossa on vieraillut useita Neuvostoliiton johtajia, kuten Nikita Hruštšov ja Leonid Brežnev. Kiinnostavin yksittäinen vieras lienee ollut kesällä 1961 museossa käynyt maailman ensimmäinen avaruuslentäjä – kosmonautti Juri Gagarin.

Neuvostoliitto hajosi 1991 ja sen jälkeen Lenin-museoita suljettiin kaikkialla. Moskovan keskusmuseon näyttely suljettiin vuonna 1993 ja Tampereen Lenin-museo oli useita vuosia maailman ainoa avoinna ollut Lenin-museo.

Lenin-museo siirtyi vuonna 2014 osaksi Työväenmuseo Werstasta, joka on valtakunnallinen työelämän ja sosiaalihistorian vastuumuseo. Yhdistymisen jälkeen museo uudistettiin täysin vuonna 2016. Näyttelytila on edelleen sama sali, jossa Lenin ja Stalin tapasivat ensi kerran, mutta museon näkökulmana on nyt Suomen ja Neuvostoliiton yhteinen historia.

Lenin-museo tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Sodan alkamisesta 24.2.2022 lähtien museo on lahjoittanut osan pääsylipputuloistaan Unicefille ukrainalaisten lasten ja perheiden auttamiseksi.

Lue museonjohtaja Kalle Kallion kirjoitus Ukrainan sodasta ja Lenin-museosta Arjenhistoria-blogista