Kylmän sodan aikana taistelu maailman herruudesta ulottui myös urheilun areenoille. Jääkiekko oli yksi lajeista, joihin Neuvostoliitossa panostettiin tosissaan. Neuvostoliiton jääkiekkojoukkuetta alettiin kutsua 1970-luvulta lähtien Punakoneeksi: joukkueen ulkonäkö, otteet ja taidot olivat sen verran kovat.
Lenin-museossa on esillä 28.4.2023 lähtien Suomen ja Neuvostoliiton välistä jääkiekkohistoriaa. Näyttelyssä on kuvia ja kiekkohistoriaan liittyviä esineitä, kuten pelipaita ja jääkiekkomaila.
Suomen miesten maajoukkue eli Leijonat kohtasi Punakoneen yhteensä 147 kertaa. Näistä otteluista seitsemän päätyi Suomen voittoon ja kuusi tasapeliin. Maalisuhde oli 288–919 Neuvostoliiton joukkueen hyväksi. Ensimmäisen kerran Leijonat pieksivät Punakoneen Izvestija-turnauksessa Moskovassa vuonna 1971. Tärkeimmän voiton Suomi saavutti vuoden 1988 talviolympialaisissa Calgaryssa. Neuvostoliitto oli jo varmistanut kultaa itselleen kohdatessaan loppuottelussa Suomen. Leijonat voittivat Punakoneen lukemin 2–1 voittaen olympiahopeaa ja saavuttaen historian ensimmäisen arvokisamitalin.
Jääkiekon MM-kisojen aikana 12.-28.5. museossa on jokaisena avoinnaolopäivänä klo 12 lyhyt englanninkielinen opastus. MM-kisalipulla museoon pääsee erikoishintaan 6 € (normaalihinta 8 €).
Kuva: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu Tampereella vuonna 1987 ennen maailmanmestaruuskisoja. Veli-Matti Parkkinen, Suomen jääkiekkomuseo.