Tiedote:

Ukrainan sota ja Venäjän 2000-luku nyt esillä Lenin-museossa

Julkaistu 17.1.2023

Tampereella toimivan Lenin-museon aikajännettä on jatkettu aina Ukrainan sotaan saakka. Tiistaina 17.1. yleisölle avautuva Uusi vuosituhat -näyttelyosuus kertoo Venäjän autoritaarisesta kehityksestä vuosina 2000­–2022. Vuosi sitten näyttely täydentyi puolestaan Jeltsinin ajan aineistoilla.

 

Putinin Venäjästä kerrotaan kuvin ja tekstein. Suurtulosteet pommitusten jäljistä Ukrainassa ja metroasemilta suojaa hakeneista ihmisistä muistuttavat Venäjän hyökkäyssodasta. Näyttely taustoittaa sotaa Ukrainassa, luotaa muutoksia Venäjällä sekä kertoo Vladimir Putinin julkisen kuvan muuttumisesta. Samalla sivutaan idänsuhteiden jäätymistä.

 

– Lenin-museon tehtävänä on käsitellä Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa. Lisää kerrottavaa tulee lähes päivittäin. Sota ei ole vaikuttanut vain maidemme suhteisiin, vaan myös siihen, miten menneisyyttä tulkitaan. Suomalaisten omakuva lännen ja idän välisestä tasapainoilusta on karissut ja neuvostoaikaa katsotaan nyt uusin silmin. Näyttelyn kaarta täytyikin jatkaa aivan näihin päiviin saakka, museonjohtaja Kalle Kallio kertoo.

 

Helmikuusta 2022 lähtien Lenin-museo on yksiselitteisesti vastustanut sotaa ja tukenut Ukrainaa. Museo lahjoitti vuonna 2022 yhteensä 11 505 euroa Unicefille ukrainalaisten lasten ja perheiden auttamiseksi. Lahjoitukset jatkuvat edelleen ja myös tämän vuoden alusta lähtien museo lahjoittaa jokaisesta myydystä pääsylipusta euron Unicefille. Lahjoituksia kertyy myös museokaupan rauhanmerkeistä.

 

– Sodan seurauksena historiapoliittinen keskustelukin kuumeni. Ymmärrän hyvin, miksi Turku ja Kotka poistivat Leninin patsaat katukuvasta. Vuonna 2016 uudistettu Lenin-museo edustaa onneksi täysin toisenlaista historiakulttuuria kuin propagandistiset muistomerkit. Itänaapurimme menneisyyteen liittyy vaikeita aiheita, joita pitääkin käsitellä museossa kriittisen ja punnitun tiedon pohjalta. Mehän kerromme juuri niistä asioista, joista venäläiset pakotetaan vaikenemaan, Kallio summaa.

 

Myös yleisö on tunnistanut idänsuhteiden historian merkityksen: Lenin-museossa vieraili vuonna 2022 yhteensä 10 555 kävijää. Alkuvuonna koronarajoitukset ja matkailijoiden puuttuminen näkyivät kävijämäärissä, mutta kesällä vilkastui. Kävijämäärä nousi edellisvuosista reilulla kahdella tuhannella.

 

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas,
museonjohtaja Kalle Kallio,
puh. 040 716 7520,
kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi
(tavoitettavissa ti 17.1. puolen päivän jälkeen)

 

Lehdistökuvia:

Uusi vuosituhat -näyttelyosuus museossa.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Uusi vuosituhat -näyttelyosuudessa on suurtulosteet Ukrainan sodasta.

Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Näyttelyosuus on esillä Lenin-museossa 17.1.2023 alkaen.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Lataa täysikokoinen kuva tästä