Putoava punatähti: teemana Neuvostoliiton hajoaminen

11.5.2021 – huhtikuu 2022

Putoava punatähti -näyttelyosio kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta ja siihen on koottu kuvia ja tunnelmia 30 vuoden takaisista tapahtumista.

Putoava punatähti -osiossa on uutiskuvia ja pilapiirroksia. Uutiskuvat kertovat 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun tapahtumista: neuvostoarjen viimeisistä vuosista, kansallisuuskiistojen noususta, Baltian maiden itsenäistymisestä sekä elokuun 1991 vallankaappausyrityksestä.

Kuvissa näkyy myös Neuvostoliiton hajoamisen vaikutukset Suomessa. Idänvientiin erikoistuneet yritykset olivat vaikeuksissa, Suomi sukelsi lamaan ja Esko Ahon ja Iiro Viinasen luotsaamaa hallitusta arvosteltiin kovasta leikkauspolitiikasta.

Näyttelyssä on myös pilapiirroksia neuvostoliittolaisesta satiirilehti Krokodilista 1980–1990-lukujen taitteesta. Piirroksissa on esimerkiksi Leninin patsas seilaamassa aavalle ulapalle sekä nälkäisiä kansalaisia ryöstämässä makkaramuseon paperimassasta tehtyjä näyttelyesineitä.

Putoavassa punatähdessä on lisäksi kolme Minun Neuvostoliittoni -haastattelua, joissa tavalliset ihmiset kertovat omista kokemuksistaan ja Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksesta heidän elämäänsä.